Mübarek İsraf Ayları Hayırlı Olsun !
Zeki Gökçe

Zeki Gökçe

Mübarek İsraf Ayları Hayırlı Olsun !

02 Nisan 2022 - 13:48

MÜBAREK İSRAF AYLARI HAYIRLI OLSUN!

Bugün 1 Nisan! 
Ama bakıyorum eskiden yapılan şakalar yapılmıyor artık.
Neden acaba? 
Yoksa mübarek aylara rastladığı için mi? 
Evet değerli müsrifler, bu yazı sizin için. Mübarek Ramazan ayında gösteriş için yapılan iftar ziyafetleri ne güzeldi eskiden, yani şu Covid virüsünden önce.
Her ramazan Allah rızası ibadet ayı olan oruç ayında kim ne orucu tutuyordu. 
Yani sadece aç kalmak mıydı oruç tutmak mıydı mübarek olan şey.
Allahtan ki Covid virüsü bu insanlara korku saldı da ölümü hatırlattı. Tabi ki bu nedenle de sosyal ekonomik yaşam eskisi gibi olmadı. Hatta birçok insanlar yakınlarının bu illet virüs ölümleriyle de ölümün ayak seslerini hissettiler. Bazı alışkanlıklarını bile bıraktılar. Kalabalık yerlere gidemediler, hijyene hiç yapmadıkları kadar önem verdiler. Hatta virüs bulaşmasın diye aile bireyleriyle bile görüşemez oldular. 
Biraz düşünmek lazım, kim neden yaptı bunları, bu insanlar neden bu kadar korktular ölümden! 

Bugün mübarek ramazan ayı başladı. Yani hakiki müminlerin layıkıyla oruç ibadetlerini yaparken bazıları da en pahalı restoranlarda en pahalı iftar menüleriyle hava attılar zamanında. Bu sırada da bu dernekler veya benzeri iftar davetlerine katılanlar da  nasılsa beleş yemek pardon iftar sofrası diyerek katıldıkları sofralarda yemedikleri yediklerinden fazla olarak sofralardan kalktılar. Yani Türkçesi müsrif insan oldular yaptıkları müsrifliklerden dolayı.Peki islam ne diyor bu konuda, aşağıda örnekler ve rakamlarla yazdığım gibi.
Şimdi yapılan anketlerden dolayı dikkatle okuyuz lütfen. 
Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma Türkiye'de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor.
2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor.
Türkiye dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor.
Rapora göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor.
Bu, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor.
Buzbaş, FAO'nun araştırmasından Türkiye'deki durumu da aktararak “Türkiye'de yılda yaklaşık 26 milyar ton gıda israf ediliyor, bunun finansal karşılığı 224 milyar lirayı buluyor. Türkiye, kişi başına 93 kg/yıl ile en çok gıda israfının yapıldığı 10 ülke arasında 3'üncü sırada yer alıyor.
En fazla israf edilen gıdalar nelerdir?
En çok çöpe atılan gıdaların başında ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler gelmektedir. Evlere alınan her 4 ekmekten biri her gün çöpe atılmaktadır. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem arz etmektedir. Ama bu yıllardan buyan yazılmasına anlatılmasına rağmen ne duyan var ne de okuyan. Yukarıda da yazdığım gibi Mübarek israf ayları geldi hayırlı olsun.
Verdiği nimetler karşısında Allah (c.c)'a ne kadar şükredersek şükredelim azdır. Ne yazık ki sadece maddi israfın yapılmadığı toplumumuzda eğer zaman israfı da ölçülebilir olsaydı bir çok insan zararda çıkardı. Ancak kendimizi eğitirsek, İslami ve beşeri ilimleri tahsil edersek bu savurganlığı en aza indirebiliriz, belki yok edebiliriz. Kuran-ı Kerim'deki “Saçıp savuranlar, hiç şüphesiz şeytanlarla kardeş olmuş olurlar; şeytan ise Rabbine karşı pek nankördür.” (el-İsrâ, 27) ayetinden anlaşıldığı gibi israf eylemi şeytandandır.
Rabbimiz (c.c)’e itaat etmeyen şeytanla aynı safta yer almak ise hiçbir Müslümanın istediği bir durum değildir.  Allah (c.c)’un yolunda harcadığımız para ve zaman; israfa girmez, sorumluluklarımızı ihmal etmeksizin yaptığımız her maddi ve manevi harcama Hak nezdinde yapılan harcamalardır. 
Şimdi bunlardan yola çıkarak halen tüm dünya da bugünlerde etrafımıza kapalı gözlerle bakarsak elbette şükretmesini bilemeyiz! O çöpe attığımız başta ve her zaman ekmeğimizi çöpten arayarak yemek isteyenlerin olduğunu da unutmayınız. 
Hadi gelin 1 Nisan’ dan itibaren yukarıda da belirttiğim gibi ekmeklerimizi çöpe atacak kadar almayalım, verilen iftar davetlerinde bedava dahi olsa yiyeceğiniz kadarını alın ve lütfen çöplere yemekleri atmamaya çalışalım ki belki bu musibetlerden hayırlısıyla kurtuluruz. 
Allah hepimize mümine yakışır şekilde oruç ibadetlerimizi ifa etmeyi nasip etsin. Yoksa musibetler bitmez! 
Bu arada inşallah ekmek de en az 10 lira olur. Bu  benim düşüncem.

YORUMLAR