Kuzey Yıldızı'nın Vefası
Aytekin Akay

Aytekin Akay

Kuzeyden

Kuzey Yıldızı'nın Vefası

15 Kasım 2022 - 00:29


Karadeniz türkülerinin klasik sesi, müzisyen İbrahim Can, Haydi, haydi Trabzon adlı bestesinde
 
“Biz kuzeyin yıldızı
Dalgaların sesiyiz
Karayel gibi eser
Karadenizliyiz biz” diyordu. 
 

Hafta sonu, Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği’nin ‘Vefa’ buluşması bu dizeleri akla getirdi. Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği, Trabzonspor camiasının eski ve köklü sivil toplum kuruluşlarından. Bu dernek kurulduğunda İstanbul’da üniversite öğrencisiydim. Etiler tarafında ünlü bir mekanda kuruluşu yapıldı ki, zannedersem sene 1997 civarlarıydı. 
 
Trabzonspor Başkanı Mehmet Ali Yılmaz dahil camianın pek çok ünlü ismi bu açılışa katıldı. Ünlü sanatçılar sahne aldı. Şaşalı bir kuruluş kutlamasıydı. Ulusal medya Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği’nin kuruluşunu ana sayfalarından verdiler. 
 
Kurucu başkan Tekin Küçükali. İlk yönetimde kimler var, bilmiyorum ancak Tekin bey, Trabzon sivil toplumunun kilometre taşlarından biridir. 1980’lerden sonra İstanbul’da Trabzon ve Trabzonspor STK’cılığının tarihinde izler bırakmış biri isimdir. Yeni ve genç dernekçilerin özellikle sivil toplum kuruluşlarının etkin ve yetkinliği konusunda kendisinden öğreneceği çok şeyler var. 
 
Kuzey Yıldızı’na rahmetli Hüseyin Turan ve Ali Uzunay gibi isimler başkanlık yaptı. Şimdiki başkan İsmail Turgut Öksüz, Ali Uzunay dönemindeki yönetimin içinden sivrilen genç jenerasyonun temsilcisi olarak dikkat çekti. 10 yılı aşkın zamandır derneğin başkanlığını yapıyor. 
Özellikle üniversitelerle ilgili akılda kalıcı çalışmaları oldu. İstanbul’da ve Türkiye genelinde üniversiteli Trabzonsporluların tek çatı altında toplanması için büyük gayretler gösterdi.
 
Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği’nin birkaç merkezi oldu. Fatih Fevzi Paşa caddesi, Vatan Caddesi, Şirinevler benim hatırladığım yerleri. Şimdi Bahçelievler’de bir yeri var. 
Genelde camiayla ve kulüple irtibatını koparmayan, bir yapısı var.

 
Trabzon ve Trabzonspor derneklerini uzun süredir gözleyen, takip eden biri olarak, bu yapıların insanlar gibi olduğunu düşünürüm. Yani ilgi alaka görmediklerinde kabuğuna çekilir, bir şekilde “bizi ya canlandırın ya da kapatın” derler.
 
Geçen hafta sonu Güngören’deki Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği, “Kuşaklar Buluşuyor” etkinliği, derneğin faal bir yapıda olduğunu gösterdi. Gençlerle, orta yaş abla ve ağabeylerin buluşmasına sahne olan kahvaltılı toplantı, kuşaklar arası bağ açısından önemli.
 
Bugün nasıl 25 yıl önceki kuruluştan bahsediyorsak, çeyrek asır sonra bu buluşmalara dair yazı ve fotoğraflar çok değerli olacak. 
 
Biz sivil toplum kuruluşlarının önemini yeterince bilmediğimizden, dernek buluşmalarını, “kuymak ye, kemençe dinle, horon oyna, dön gel eve” olarak bakıyoruz. Oysa Kuzey Yıldızı ve diğer derneklerimiz, ait oldukları toplumun en güçlü sesidir. Baskı unsurudurlar ve karar vericileri etkileme gücüne sahiptirler. 
 
Kuzey Yıldızı’nın ‘Vefa’ programı, kurucular ile yeni kuşağı aynı masada buluşturması açısından tarihe not düşülmesi gereken bir gündü.
Camiaların gücü, futbol takımının gücünden ibaret değildir. Bir maç kazanınca güçlü camia olmazsınız. İktisadi ve sosyal anlamda yaptırım gücü olan STK’lar sizi güçlü yapar. 
 
Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği başkan ve yönetim kurulunun kuşaklar arası buluşma ya da benim anladığım pencereden ‘VEFA’ buluşması diğer Trabzon sivil toplum kuruluşları için de örnek olmalıdır. 
 

 
 
 

YORUMLAR