Video Haber/// Erdoğan Bayraktar Uyardı

Eski Bakan Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşümün seferberlik mantığı içinde hemen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: "Yüzde 98'i deprem hareketliliği içindeki ülkemizde bu konuyu konuşmak değil, hayata geçirmek şarttır. Kentsel dönüşüm ülkemizin gerçeğidir, geleceğidir. Kentsel dönüşüm, ülkemiz için kaçınılmazdır ve ülkemizi kalkındıracak projedir.

Video Haber/// Erdoğan Bayraktar Uyardı

Eski Bakan Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşümün seferberlik mantığı içinde hemen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: "Yüzde 98'i deprem hareketliliği içindeki ülkemizde bu konuyu konuşmak değil, hayata geçirmek şarttır. Kentsel dönüşüm ülkemizin gerçeğidir, geleceğidir. Kentsel dönüşüm, ülkemiz için kaçınılmazdır ve ülkemizi kalkındıracak projedir.

Editor: admin
06 Şubat 2024 - 00:08

Haber: Aytekin Akay 
Fotoğraf & Video: Sadullah Dervişoğlu

Erdoğan Bayraktar Bir Kez Daha Uyardı
"Kentsel Dönüşüm İçin Geç Kaldık"

 
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm vaadleriyle değil, kentsel dönüşümün artık hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Of Hayrat Cemiyeti’nin 36 kez düzenlediği hemşehri buluşmaları toplantısında konuşan Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depreme hazırlığın bir gelişmişlik göstergesi olduğunu söyledi. Bayraktar şöyle devam etti:

“Geri kalmış ülkeler deprem ve sel gibi doğal afetleri nasıl atlatıyor, gelişmiş ülkeler ve toplumlar nasıl atlatıyor? Buna baktığınız zaman nerede olduğunu göreceksiniz. 6 Şubat depreminin  seney-i devriyesinde vefat eden kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Keşke kaybetmeseydik diyoruz. Önlem almak için az laf çok iş yapmamız lazım. Biz hala kentsel dönüşünü konuşuyoruz. Sadece konuşuyoruz. Oysa ülkede bir kentsel dönüşüm seferberliği olması gerekirdi. Deprem bölgelerine bakın, TOKİ yapıları dimdik ayakta. İki büyük sarsıntıya rağmen ayakta kalmışlar. Devlet terbiye içinde, ahlaklı amir ve memurlarımızla, bir iş ne kadar düzgün yapılabiliyorsa fazlasını yaptık. Hamdolsun. Keşke hiçbir binamız yıkılmasa, vatandaşlarımız hayatta olsa. Kentsel dönüşüm ülkemizin gerçeğidir, geleceğidir. Kentsel dönüşüm, ülkemiz için kaçınılmazdır ve ülkemizi kalkındıracak projedir. Kentsel dönüşümü anlatma zamanı geçti. Artık risk alıp iş yapma zamanı. Kentsel dönüşüm acilen yapılması ve bitirilmesi gereken bir iştir. Kentsel dönüşümde ancak devlet-millet kaynaşması ve bütünleşmesi ile başarı yakalanır. Konu, devlet ve yerel yönetimlerin el birliğinin yanı sıra, halkın katılımı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm aktörlerin desteği ile olur. Sektördeki tüm paydaşların, şehir plancılarından, mimarlardan, inşaat mühendislerine, harita, jeoloji, jeofizik mühendisleri, siyaset bilimci ve sosyologlarına kadar tüm disiplinlerin bu işe gönül vermesi, destek olması gerekmektedir. Bugün görüyoruz ki, Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndan istifade ile lüks konut yapılıyor. Bizler ne yaparsak yapalım olası depremleri engelleyemeyiz. Bu durumda bizim meselemiz depreme dayanıklı binalar yapmak, depremlerde yıkılma riski olan binaları önceden planlı bir şekilde yıkmak, yenilemek olmalıdır. ‘Kentsel Dönüşüm’e engel olmak isteyenlere söylüyorum ki; yerinde dönüşüm esastır. Anlaşma sağlanarak, rıza-i dönüşüm esastır. Vatandaşımıza devletimizin gerekli desteği vermesi ile hak sahiplerinin kendi dönüşümlerini yapması esastır. Fakat en temel olan husus, deprem olduğunda yıkılma riski olan binalarda insan olmamasıdır. Zaman acil işe koyulma zamanıdır. Hemen Yapı Denetim Sistemi’ni müşavirlik bazında ve bilimsel kaide üzerine oturtarak, dikkat ve ciddiyetle çalışmaya başlamalıyız. Kentsel Dönüşüm; çağdaş şehirlerin oluşturulmasını, çevre dostu, enerji verimliliği olan, yeşil binaların üretilmesini, doğal kaynakların korunmasını, yoksulluğun azaltılmasını, iş potansiyellerinin artırılarak ekonominin canlandırılmasını ve işsizliğin azaltılmasını, hepsinden daha önemlisi de can ve mal emniyetinin temin edilmesinin hedeflendiği bir projedir.”

 
Gündeme ve ekonomiye dair açıklamalarda da bulunan eski bakan Erdoğan Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:
Bu güzel vatan, bin yılı aşkın süredir hafızası olan bu devlet, 1920 ruhuyla ve 1923 manifestosu ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti bu fotoğrafı hak etmiyor. Bugün politika faizi yüzde 45, ihracat 255 milyar dolar, ithalat 363 milyar dolar. Bu vatanın yeri burası değil. Çok daha iyi durumda olmalıyız. Bunun için depreme karşı dönüşümde başarılı olamıyoruz. Depremlerdeki can kayıplarını buralarda aramaya başlamak gerekir. Depremlerdeki ağır hasarları, eğitim sistemimizin zayıflığında aramaya başlamalıyız.”
Hayata ve ülkeye dair önemli konularda açıklamalarda bulunan eski bakan Erdoğan Bayraktar’ı dinlemeye yaklaşık 1000 kişi geldi. Yoğun bir kalabalığa hitap eden Bayraktar, toplantı sonunda hemşehrileriyle fotoğraf çektirdi. Basın mensuplarıyla da yakından ilgilenen eski bakan, Gazeteciler günü anısına onlara birer hediye takdiminde bulundu. 
Of Hayrat Cemiyet’in “deprem ve kentsel dönüşüm” konulu buluşmasında Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Erdik, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Ptof.Dr. Şerif barış da birer sunum yaparak vatandaşları bilgilendirdi. 
Of Hayrat Cemiyet Başkanı Emrullah Tellioğlu, geceye katılan herkese teşekkür ederken, “36 haftadır beraberiz. En uzun süreli üye ve hemşehri buluşması diyebiliriz. Hem buluşuyoruz hem de bilgileniyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 
Of Hayrat Derneğinin 36. Cemiyet Buluşmaları organizasyonu Fatih Ottoman’s Life Otel’de gerçekleşti. 
 
 

YORUMLAR