SİGORTA UZMANI ABDULLAH ÖZCAN ' DASK'TA YENİ DÖNEM BAŞLADI

Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEOSU Abdullah Özcan son değişiklerden sonra yapılan düzenleme ile DASK 'ta yeni süreç nasıl olacak işte o açıklama Özcan'dan geldi.

SİGORTA UZMANI ABDULLAH ÖZCAN ' DASK'TA YENİ DÖNEM BAŞLADI

Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEOSU Abdullah Özcan son değişiklerden sonra yapılan düzenleme ile DASK 'ta yeni süreç nasıl olacak işte o açıklama Özcan'dan geldi.

SİGORTA UZMANI ABDULLAH ÖZCAN ' DASK'TA YENİ DÖNEM BAŞLADI
Editor: admin
05 Mart 2024 - 07:25

Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEOSU Abdullah Özcan   Yaptığı açıklama şöyle'' Bu yılın başından itibaren DASK’ın zorunlu deprem sigortası kapsamında verdiği teminatlar yükseltildi. Bu kapsamda,sigorta hesabına esas metrekare bedeli betonarme binalar için 3 bin 16 liradan,6 bin liraya;diğer yapılarda ise 2 bin 80 liradan,4 bin liraya çıktı. DASK’ın bir konut için vereceği en yüksek teminat tutarı da 640 bin liradan,1 milyon 272 bin liraya yükseltildi. Buna göre 2024 başından itibaren 100 metrekare bir konuta DASK’ın vereceği teminat 600 bin lira oldu.200 metrekare bir konut için DASK’ın vereceği teminat tutarı ise 1 milyon 200 bin lira olarak belirlendi.
Teminat artışına paralel, ödenen primlerde  de artışa gidildi. 2023 sonuna kadar 100 metrekare konut için verilen teminat 301 bin TL ve ödenen prim 700 lirayken,2024 başından itibaren 100 metrekare konut için teminat tutarı 640 bin liraya çıktığı için ödenecek prim de yaklaşık 1.400 TL olacak. Zorunlu deprem sigortasını 2023 yılı içinde yaptırdıysanız ve poliçenizin süresi halen devam ediyorsa;2024 başında artan teminat tutarlarından yararlanmak için zeyilname yaptırmak zorundasınız. Örneğin konutunuz 100 metrekare ise poliçenizde yazan teminat tutarı 301 bin lira.Sene başında aynı konutunuz için DASK’ın verdiği teminat tutarı 600 bin liraya çıktı. Zeyilname yaptırıp,prim farkını ödeyip,teminatınızı 600 bin liraya çıkartmanız gerekiyor ki,olası bir depremde DASK size 600 bin lira ödesin.
DASK’ta zeyilname uygulaması kalkıyor. 2024 yılında düzenlenen poliçeler için bundan sonra zeyilname yapılmasına gerek kalmayacak. Yeni düzenleme ile artık zorunlu deprem sigortasına enflasyon koruması geldi.2024 başından itibaren yapılacak DASK poliçeleri hem yeni teminatlar üzerinden hem de enflasyon korumalı düzenlenecek ve bundan sonra teminatlar enflasyon oranında artacağı için zeyilname yaptırılmasına gerek kalmayacak.
Yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri her ay TÜİK tarafından bir önceki ay açıklanan aylık enflasyon oranı paralelinde artırılacak.Örneğin,2024’ün Ocak ayında 100 metrekare konutunuz için 600 bin lira teminatlı ,enflasyon korumalı DASK poliçesi yaptırdınız.Nisan ayında deprem oldu.Mart ayında enflasyon yüzde 5 olarak açıklandı.DASK enflasyon korumalı olduğu için teminatınız 630 bin liraya çıktı.DASK depremde 600 bin lira değil,630 bin lira ödeyecek.Ocak ayında DASK poliçesi yaptırdıysanız,2025’in Ocak ayında poliçenizin yenilemesi geldiğinde artık zeyilname yapılmasına gerek olmadan,bir önceki ay enflasyon oranı ne ise teminatınız o oranda otomatik artacak.
Poliçeniz 2023 yılında düzenlendiyse zeyilname yapılması gerekiyor. Yaptırılmaması halinde iki olumsuz sonuçla karşı karşıya kalacaksınız. Birincisi,poliçeniz eski teminatlı olduğu için olası bir depremde oluşacak hasarı DASK eski teminat üzerinden ödemek durumunda kalacak.İkincisi,zeyilname yaptırıp,poliçenizi yenilemezseniz ,enflasyon korumasından yararlanamayacaksınız.Bu durumda da olası bir depremde DASK,100 metrekarelik konutunuz için size eski teminat olan 300 bin lira ödeyecek.Oysa zeyilname yaptırdığınızda enflasyon koruması da alacağınız için DASK size 600 bin liranın üzerinde tazminat ödeyecek.

YORUMLAR