Hayrat'ta "ÇAY" Krizi
Aytekin Akay

Aytekin Akay

Kuzeyden

  Hayrat'ta "ÇAY" Krizi

12 Haziran 2019 - 23:52

 
Ramazan’ın ortalarında Trabzon Hayrat’taydım. 
 
Ata, dede topraklarına bir ziyaret. 
 
Yaş çay sezonu sahilde, yani Rize ve Of’da daha erken açılsa da Hayrat’ta 1 hafta daha geç açılır. Daha içerde ve yüksektedir. Buna göre de çayı daha kaliteli olur.
 
Ramazan ayında yeni yeni çaylıklara giren insanları bekleyen KONTENJAN sürprizi vardı. KOntenjan şu demek, devletin yani ÇAYKUR’un her gün ya da haftanın belli günlerinde sınırlı yaş çay alması.
 
Geçtiğimiz senelerde bir çay çifçisi günde 1 ton verebiliyordu, bu sene
kontenjan ölçüsünde. Belki yüzde 10’u kadar verme hakkı var.
 
Çay için İstanbul’dan, İzmir’den, Bursa’dan, Ankara’dan Hayrat’a giden yüzlerce insan var. Bu şehirlerde işi olan, çocuğu okulda olan bir sürü aile var. Biran önce çayını verip dönmek isteyenler 1 aydan fazla süredir çaylıktan çıkamadı. Kimisi lanet olsun deyip, kiloda 1 tl düşüğüne özel sektöre çayını verip işinin, çoluğunun çocuğunun başına döndü.
 
Peki devlet neden böyle bir uygulama yaptı?
 
ÇAYKUR, daha kaliteli çay almak istiyor ve Gürcülerin çaylıklara girmesini istemiyor. Açıklaması bu.

O zaman tek kaliteli çay Hayrat'tan mı almak istiyor? Bunun Of'u var, Rize'si var.

1 aydan fazla süredir oralarda olanlar, ÇAYKUR’un Hayrat’taki kontenjan uygulamasından dolayı halen çaylıklarda. İstanbul’da oy kullanma hakkı olup da Hayrat’ta olan bir yakınımla konuşurken, bana aynen şunu söyledi; “Zaten çaylıktan çıkamadım, seçim için bi daha git gel yapamam. Okullar da kapandı, çocuklar da gelir.”
 
Süleyman Soylu ÇAYKUR Genel Müdürü’nü Aradı
 
Süleyman Soylu, birkaç gün önce İstanbul’da Of Hayrat Makililer Derneği’ndeydi. Bayramlaşma için geldi. Dernek başkanı İdris Türk Hayrat’taki bu sorunu ona iletti. İnsanların perişan olduğunu, kontenjan uygulamasından dolayı çayların yandığını anlattı. Ben de eklemelerde bulundum ve aynen şunu dedim;
“Sayın bakanım, 2019 çay alım sezonunda Hayrat pilot bölge seçildi. Yani nedir bu? Çay çiftçisi çayını devlete satmak için çay alım evine geliyor. Elinde sergiler, kantara gidecek ama çay kamyonu yok. Çayını vermesi için çay kamyonunun alım evine yanaşması lazım. Hayrat dışındaki her yerde çay alım evlerine çay alınıyor. Bu seneye kadar Hayrat’ın tüm köylerinde öyleydi. Şimdi tasarruf tedbirleri ve başka nedenlerle çay alım evine yaş çay alınmıyor. Müstahsil elinde sergi saatlerce çay kamyonu bekliyor.” 
 
Bakan Soylu, bu anlattıklarımızdan sonra ÇAYKUR genel müdürünü aradı. İdris Türk ve benim izah ettiğim konuların ivedelikle çözmesini istedi. 
Fikri takip yaptım; çüzüldü mü diye? Maalesef HAYIR.
 
Şunu da sormak gerekiyor; pilot bölge diye neden Hayrat’tan başlandı?
Hadi pilot bölge yaptınız, deneme yapıyorsunuz, bari insanlar çayların
ı rahatça devlete verebilseydi. Bunu sağlasaydınız yeterdi.
Alım evlerine çay almıyorsunuz, kamyonlara alıyorsunuz, sabah 7' de gece 11'de elinde çay sergileri ile bekleyen insanları biraz düşünün LÜTFEN...


 
 

YORUMLAR