TÜRK MÜHENDİSLER “REAKTÖR İŞLETİM UZMANI” SERTİFİKALARINI ALDI

Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) projesi kapsamında başlatılan personel eğitim programına katılarak Rusya'da eğitim gören 5 Türk mühendis, endüstriyel reaktör kontrolünde sertifika almaya hak kazandı.

TÜRK MÜHENDİSLER “REAKTÖR İŞLETİM UZMANI” SERTİFİKALARINI ALDI

Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) projesi kapsamında başlatılan personel eğitim programına katılarak Rusya'da eğitim gören 5 Türk mühendis, endüstriyel reaktör kontrolünde sertifika almaya hak kazandı.

TÜRK MÜHENDİSLER “REAKTÖR İŞLETİM UZMANI” SERTİFİKALARINI ALDI
Editor: admin
28 Ağustos 2022 - 00:19

Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'nde (MEPhI) eğitimlerini tamamlayan ve birkaç yıldır Akkuyu NGS’de görev yapan uzmanlar Emre Yarar, Yunus Emre Saldıran, Mehmet Çağrı Çeyner, Mehmet Ali Çakır ve Cihan Karakuş, aldıkları ek eğitimle endüstriyel reaktör kontrolünde uzmanlaştı. 

AKKUYU NÜKLEER A.Ş çalışanları bu uzmanlığı elde edebilmek için önce Rusya Obninsk'te bulunan Rosatom Teknik Akademisi'nde teorik bir eğitim aldı. Bu eğitimin ardından Leningrad NGS-2'de “Reaktör Departmanı Kıdemli Operatörü” pozisyonu için staj yapan mühendisler, “Reaktör Kontrol Baş Uzmanı” pozisyonu için Rusya'daki eğitimlerine devam etti. Teorik bölüm, uygulamalı bölüm ve Akkuyu NGS’nin referans santrali olan Novovoronej NGS’de staj olmak üzere 3 bölümden oluşan eğitimi başarıyla tamamlayan ve sınavları geçen Türk uzmanlar, Akkuyu NGS sahasında çalışmaya geri döndü.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Türk mühendislerin eğitiminde ulaşılan yeni aşama hakkında şunları söyledi: “Yapım aşamasında olan Akkuyu NGS için Türk uzmanlar ve mühendisler yetiştirmeye yönelik program 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Rosatom, geçtiğimiz yıllarda 300'den fazla uzman yetiştirmiştir. Çalışanlarımızın, yani genç Türk mühendislerinin, bununla yetinmemesinden ve şeref diplomalarının onlar için nihai hayal olmamasından gurur duyuyoruz. Türkiye'nin artık kendi sertifikalı reaktör bölümü operatörleri var. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. olarak bizler nükleer santrallerde her yıl sadece daha fazla Türk mühendis olacağından eminiz. Bilgi ve teknolojinin sürekliliği, Türkiye'de ilk nükleer santral projesinin hayata geçirilmesinin temellerinden biridir.”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Reaktör Kontrol Baş Uzmanı Emre Yarar: “Kendime deneyimli bilim insanlarından mümkün olan en fazla bilgiyi edinerek ülkemde uygulamak için bir hedef koymuştum. Şimdi diyebilirim ki; bu bilgileri alarak nükleer santrallerin işletilmesindeki uygulamaları tamamladım. Artık ülkeme ve bir bütün olarak nükleer endüstriye maksimum fayda sağlamaya hazırım! Bana bu yolda destek veren öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Şimdi hepimiz nükleer santralimizin faaliyete geçmesini dört gözle bekliyoruz.”

Akkuyu NGS’nin Türk uzmanlarının eğitimi hakkında bilgi: 

Akkuyu NGS için hedeflenen personel eğitimi programı, “Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyeti Akkuyu NGS sahasında nükleer santralin inşası ve işletilmesi alanında iş birliğine ilişkin anlaşma" temelinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından uzmanlar yetiştirme ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş.'de daha fazla istihdam etme amacıyla uygulanmaktadır. Eğitim programı AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafından 2011 yılında başlatılmıştır. Uzmanlarının eğitim masrafları Rus tarafı tarafından karşılanmaktadır.

Eğitim, Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'nde (MEPhI) ve Peter the Great St. Petersburg Devlet Politeknik Üniversitesi'nde gerçekleşmektedir. Türkiye'den ilk öğrenciler 2011 yılında "Nükleer Santraller: Tasarım, İşletme ve Mühendislik" uzmanlık programı kapsamında Rus üniversitelerinde eğitim görmeye başlamıştır.

YORUMLAR