Çin Zulmünü Bir Yıldır Tek Başına Amsterdam'da ProtestoEdiyor

Hollanda'nın Başkenti Amsterdam'ın ünlü Dam meydanında bir yıldır ÇinyönetimitarafındanDoğuTürkistan'dakiMüslümanUygurTürklerineyapılanzulmüvesoykırımıaylardırtekbaşınaprotesto eden Hollanda'da yaşayan UygurTürkü Abdurehim Gheniastığı fotoğraf ve yazılarla buraya gelen insanlara anlatmaya çalışıyor.

Biryıldır her CumartesivePazargünleri, kar, kış, sıcakvesoğukdemedenHollanda!nın Soest şehrindenkalkarak, Çin'inMüslümanUygurTürklerinesistematikuyguladığızulmüprotestoederken, azdaolsatehditleraldığınıveçoğunlukladuyarlıinsanlarınhaklıdavalarınadestekverdiklerinibelirtenAbdurehimGhenişöylekonuştu; ‘’ tümdünyanıngözüönündebirinsanlıkdramıvesoykırımyaşanıyor. GerekTürkdünyası, gerekse İslam dünyasıisebuzulmesessizkalıyor. Her günburaya gelen yüzlercedeğişikmilletleremensupkişiler, ÇinzulmühakkındabilgisahibioluyorveimzalarıylaÇin’iprotestoederekbanadestekoluyorlar.Bizhiçbirdineya da milletekarşıdeğiliz. BizsadeceDoğuTürkistan'dayaşananzulmüprotestoediyoruz.’’ dedi.
 
Dam meydanındakibirinciprotestoyılımünasebetiylebiretkinlikdüzenleyenAbdurehimGheni, DoğuTürkistan’ınöncedenözgürbirTürkdevletiolduğunuvevatandaşlarınındiniibadetlerinirahatlıklayerinegetirdikleriniveUygurTürkçesinirahatlıklakonuştıklarınıyaptığıaçıklamasında, UygurTürklerininyaşadığı ‘’DoğuTürkistan, 1949’da Çintarafındanişgaledildi. O tarihtengünümüzedinivediliyasaklanan3 milyondanfazlaMüslümanUygurÇindevletininoluşturduğutoplamakamplarındazulmevesoykırımatabiitutuluyor. Her geçengünnamuslarınıkorumayaçalışanmilyonlarcaUygurkadınıÇinvatandaşıerkeklerlezorlaevlendiriliyorveerkeklerikamplaragötürülenailelerekoryucuaileprojesiyleÇin’lierkekleryerleştiriliyor. Buvebunabenzeryapılanzulümleribuaraya gelen turistlereveyerlihalkaanlatarak,Uygurlarındramınıduyuruyorum.” diyekonuştu.
 
Abdurehim Gheni’ye destek vermek amacıyla Amsterdam’ın Dam meydanında bir basınaçıklamasıyapanUygurlarınsürgündekilideriRabiaKadir, uluslararasıtoplumun, DoğuTürkistan'dakiÇinzulmüneseyircikalmayadevamettiğinisöyleyerek: ‘’ İslam dünyasınınUygurlarasahipçıkmasınıistiyoruz. ÇinliyetkililerinUygurları, ibadetyerleridahil, topluolarakgördükleri her yerde sorgulamadanöldürdükleriniveUygurlukadınlarınkıyafetleriniyırttıklarınıvedünyanınbuzulme dur demesiniistiyoruz. Bizesahipçıkanvedavamızıkollayanvedestekleyenolanİslam ülkeleri var. Ancak, bunlarınkatkıvedestekleriyeterlideğildir. Hattabirçok İslam ülkesibenisınırlarınasokmuyorvegirmemeizinvermiyor. GünümüzdeABD’ninbaşıçektiğibirkısımBatıülkeleribizimproblemlerimiziledahayakındanilgilenmektedirler. GünümüzdeÇinekonomikolarakçokgüçlendivebugücükullanarakistediğinieldeediyor.  Eğerbütünhürvedemokratikülkeler,ekonomikçıkarlarınıönplanaalmanınyerine,insanhaklarıvedemokrasigibievrenselveinsanideğerleriöneçıkararakvebusorunlaraciddiolarakmüdahilolabildiğitaktirde, ÇinDoğuTürkistan’dayaşayanhalkımızakarşıbukadaracımasızolamazvezorbalık de yapamaz. DeğişikülkelerdeDoğuTürkistanlılarınyapmışolduğufaaliyetlerÇintarafından anti demokratikyollarlaengelleniyor. Butüretkinlileredestek veren herkeseteşekkürediyorum.’’ diyerekkonuşmasınıbitirdi.